Thursday, 31 January 2013

:: Sakitnya Gigi Ini... :)



Hai...!! Dah lama aku x berblogging.... Maklumlah semakin busy.... Yelah keja makin lama makin banyak... Macam mana aku nak cakap yea... Hmmmmm.... 

Aku nak share sikit nie.. Aku ada baca satu artikel mengatakan bahawa sakit gigi adala sakit yg kedua selepas mati..??? Betul kew..? Setahu aku lah sakit gg nie sakit yg ketiga.... Hmmmm... Ada kekeliruan disitu nampak gayanya... 

Aku bukan apa... aku share entry kali sebab haritu aku rasa macam nak mati sakit gg.. aku guling2 atas katil pon still tak boleh titoo... aku terus call mak aku... aku cakap aku tak tahan sakit sgt2.. rasa mcam nak mati pon ada... (Kalau dipikirkan kesian mak aku tak dpt tito akibat aku....) 
Habis nak buat mcam mana lagi.. mak aku je yg ada utk aku ngadu.... Yg paling best sekali esoknya mak aku terus dtg terus pergi cabut gg... sampai skrg Alhamdullillah tak sakit dah... Itulah orang cakap kasih ibu membawa ke syurga.... Kasih ayah sepanjang masa... Thanx my mom.... I <3 U lah.... :)

Kat sini aku kongsi lah petua2 kalau sakit gg :-

1) Campurkan sedikit cuka dalam segelas air suam. Gunakan air ini untuk berkumur. Amalkan tiga kali sehari sehingga rasa sakit hilang.

2) Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat. Amalkan sehingga rasa sakit gigi hilang.

3) Makan buah belimbing buluh bersama sedikit garam.

4) Gigit 3 kuntum bunga cengkih pada gigi yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuk bunga cengkih dan isikan ke dalam lubanggigi dan tutup dengan kapas.

5) Untuk gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda dan sapukan pada gigi yang sakit dengan putik kapas.

6) Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi.

7) Sapukan getah pokok kemboja pada gigi yang sakit.



Monday, 2 April 2012

Hanya Kawan~~



Bertemu lagi kita dalam blog aku nie.... Aku malas sebenarnya nak tulis blog nie.. Mood tak sampai lagi nak tulis.. Entry kali aku nak cita pasal KAWAN.. Macam2 yg kita kenal dalam berkawan nie... Ada yg baik, ada yg suka tikam belakang... Kadang2 aku rasa macam entahlah... Kalau kita tak berkawan orang kata kita nie sombong plak.. Tapi bila kita dah berkawan, kena tikam tu perkara biasa lah.. Bukan aku nak kata berkawan nie tak baik... Tapi most of them berkawan hanya keperluan dia je...


Aku nie bukan lah baik sangat pon... Tapi, aku nie tak suka kalau berkawan ada problem2 yg remeh2 nie... Lagipon aku berkawan ngan seseorang ikhlas dari hati aku... Tak de niat utk gunakan or apa2... Tapi yg berkawan ngan aku tu kena lah jaga2... Jangan anggap aku nie baik ngan korang, korang pijak kepala aku...


Kalau cita pasal kawan je mesti rasa sakit,gembira,sedih semua ada... Yang gembira tu alhamdullillah lah kan... Yang sedih dan sakit tu agak mengguris perasaan gak lah kan... huhuhuhu..


Apa2 pon "Seorang kawan yang baik sentiasa ada bersama2 kita dalam keadaan apa pon"

Friday, 30 March 2012

"3 Temujanji"

Haloooo... Jumpa lagi dalam entry kali nie... Aku nak cita pasal cerita "3 TEMUJANJI"... Aku tak tau lah best ke tak cita nie... Tapi aku tgk trailer dia okey lah gak... Boleh tahan best gak... Aku bagi korang semua tgk trailer dia nanti.. Rasanya sedih pon ada gak dalam cita nie... Aku terasa macam nak tgk je cita nie... Tak sabar rasanya.... 

"CINTAKU UMPAMA PUZZLE,KEPINGAN TERAKHIR ADALAH MILIKMU"
"3 TEMUJANJI"
Jom kita layan trailer cita nie dulu...